Loading...

Ce înseamnă Meden Agan?

Ce înseamnă Meden Agan?

Ce înseamnă Meden Agan?

Potrivit scriitorului Pausanias, pe templul lui Apolo din Delphi erau scrise trei maxime; una dintre acestea este si Meden Agan, adica nimic prea mult, nimic in exces, totul cu masura.

Este o formulare care imi place foarte mult, mi se pare ca spune foarte multe prin doar doua cuvinte, trei in limba noastra – si folositoare in activitatea terapeutica, atunci cand tindem sa amplificam sau sa exageram anumite aspecte, credinte, emotii din viata noastra. De cele mai multe ori activitatea terapeutica presupune o echilibrare, sau re-asezare interioara, o masura regasita, o judecata rationala sau o reactie emotionala mai potrivita situatiei.

Intalnim ulterior in filosofia greaca si celebra zicere “Omul este masura tuturor lucrurilor” a lui Protagoras, anume ca omul este cel care da masura lucrurilor, valorilor, el avand puterea si sa relativizeze. Relativizarea in sine presupune o decentrare, o echilibrare a masurii cu care este investita forta unor ganduri, afecte, idei sau exemple comportamentale.

Chiar daca in calitate de cognitivist ma revendic inspirational din maxima lui Epictet conform careia oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla, ci de cum interpreteaza ei ceea ce li se intampla, terapeutic vorbind demersul implica intotdeauna gasirea masurii, re-echilibrarea cognitiva si comportamentala astfel incat dezechilibrul sa se diminueze cat mai mult. Echilibrarea nu inseamna neaparat inlocuirea unui stil de gandire negativ cu unul pozitiv; nu inseamna inlocuirea unui sir de ganduri negative cu un alt sir de ganduri dar pozitive, ca antidot. Gandurile negative, daca au ajuns sa se transforme intr-un sir sau stil negativist, au avut la un moment dat o functie, au adus beneficii, au fost alese in detrimentul altora si au capatat o putere, o forta. Problema nu o reprezinta atat gandurile negative cat rigiditatea alegerii, extremismul reactiei sau lipsa de masura in a vedea si partile pozitive alaturi de cele negative.

Cred ca sta in puterea noastra sa alegem cu masura sau sa ne intoarcem la ea atunci cand o pierdem.

Cum decurg sedinţele?

ONLINE – Apel telefonic sau video prin Whats app
LA CABINET – Situat sector 1, Blvd. Banul Manta nr. 18, Ap. 40, Parter;
(zona Piata Victoriei, langa Primaria Sectorului 1).

Programeaza-te acum! Suna la 0722.141.555